Mistrovství ČR na 5 km 21 – 22. 4. 2018 - výsledky

25.04.2018 09:49

O krásném slunečném víkendu 21. - 22.4.2018, se konalo v Praze Mistrovství České republiky na 5 km v rychlostní kanoistice. Pořádajícím klubem byl KVS Praha, jenž patří mezi nejstarší oddíly rychlostní kanoistiky v ČR. Z tohoto klubu vzešlo mnoho jak bývalých, tak i současných olympioniků.
Celkem 17 kajakářů a kanoistů Královéhradeckého Sokola přijelo do Prahy zabojovat o mistrovské tituly. Ti nejmladší absolvovali 2,5 km, starší závodníci pak 5 km.
V sobotu probíhali tzv. singlové disciplíny a v neděli pak většinou deblové (jízda na závodní lodi pro dva).
První úspěchy na sebe nenechali dlouho čekat. První mistrovským titulem se mohla pochlubit kanoistka Alena Krausová, která se po naprosto bravurní jízdě stala v kategorii C1 kanoistky absolutní mistryní ČR. Je na místě připomenout, že disciplína C1 a C2 ženy se poprvé objeví na olympiádě v Tokiu v roce 2020.
Vynikající závod zajel i náš mladý závodník kanoista Filip Michajlík, který se nečekaně stal vicemistrem ČR na kánoi jednotlivců v mladších žácích.
V dospělých nezahálel ani Michal Merhaut, který v kategorii K1 obsadil krásné druhé místo.
Další bravurním výsledkem se opět blýskla kanoistka Alena Krausová, které se svojí deblovou parťačkou Kristýnou Havlovou z Děčína vybojovala další mistrovský titul.
Svoji vynikající připravenost opětovně potvrdil Filip Michajlík, který se na deblkanoii mladších žáků stal mistrem republika na trati 2,5 pro rok 2018.
Tímto však „medailová smršť“ závodníků Hradeckého Sokola zdaleka nekončí. Neboť Filip Truhlář na deblkajaku vybojoval překvapivě bronzovou medaili. Rovněž Kateřina Mílová velmi dobře odjela svoji jízdu a obsadila na deblkajaku juniorek úžasnou třetí pozici, tedy bronzovou medaili.
Posledním mistrovskou medaili vybojovala dvojice dospělých závodníků Michal Merhaut a Robert Budínský.
Je však na místě připomenout i další skvělá umístění závodníků, kdy za zmínku stojí 5. místo bratrů Artura a Bartoloměje Kotových, 5. místo Kateřiny Mílové, 8. místo Aleš Krejčího a Roberta Rödla.
Mnoho dalších závodníků, kteří teprve začínají, si svoje často první závody vyzkoušeli a zjistili, že bez poctivé přípravy nelze dosahovat dobrých umístění.
Nicméně je třeba vyzdvihnout, že v podmínkách, ve kterých se kanoisté a kajakáři TJ Sokol Hradec Králové připravují, zasluhují jejich výsledky obrovský obdiv. Snad se jednou, za své závodní kariéry dočkají toho, že se budou moci převlékat, trénovat a skladovat lodě v důstojnějších podmínkách, než mají ke své přípravě dnes.

Kompletní výsledky najdete zde: https://www.sportis.cz/csv.php?id=1851&co=vysledky

Videa z přenosu závodu nejdete zde: https://www.youtube.com/channel/UCl7CkiXxH-qJXw2cYdY89Gg/live

Sportu zdar